לא אחת קורה כי בני המשפחה של קשישים רבים מתקשים להחליט לאיזה רופא מומחה כדאי לפנות כשהקשיש מתחיל להתנהג בצורה חריגה ומדאיגה ומבטא בעיות זיכרון או שינויים התנהגותיים ומצבי רוח. ברוב המקרים תפנה המשפחה לקבלת ייעוץ ובדיקה אצל רופא פסיכוגריאטר.
יש מקרים בהם בני המשפחה יודעים מה הכתובת הרפואית אליה כדאי לפנות במקרים של שינוי התנהגותי או בעיית זיכרון ובכל זאת, מחשש לסטיגמה המלווה פניה אל רופא פסיכוגריאטר, פשוט לא עושים זאת. כדי לעזור לכם להבין טוב יותר את המצבים בהם מומלץ לפנות לרופא פסיכוגריאטר אנחנו מגישים לכם מאמר זה:
מהו רופא פסיכוגריאטר?
רופא פסיכוגריאטר מתמחה הן בבעיות פסיכיאטריות של גיל הזקנה והן במחלות גופניות הקשורות לגיל הזקנה ולכן יכול לבאר מתי תופעה מסוימת קשורה לבעיה פסיכיאטרית ומתי לבעיה פיזיולוגית גופנית. הידע הרב בשני תחומים אלו, מאפשר לרופא פסיכוגריאטר לאבחן את הבעיה ואת המקור לבעיה ולהתאים את הטיפול המתאים ביותר (טיפול תרופתי ו/או המלצה על טיפול אחר או נוסף כמו
מטפל סיעודי, בית אבות וכדומה).
תחומי התמחות של פסיכוגריאטר
רופא פסיכוגריאטר מטפל במגוון רחב של בעיות פסיכיאטריות, נפשיות וקוגניטיביות המתעוררות אצל קשישים. בין הבעיות בהן מטפל הרופא הפסיכוגריאטר ניתן למצוא:
- אלצהיימר: אלצהיימר הינה מחלה הנגרמת עקב פגיעה בלתי הפיכה בתאי המח והיא אולי המחלה הנפוצה ביותר שבגינה ישנן פניות אל רופא פסיכוגריאטר.
מחלה זו גורמת להתדרדרות קוגניטיבית שהולכת ומחמירה. תחילתה של המחלה מתבטאת בבעיות זיכרון ומחמירה לחוסר התמצאות בזמן ובמקום, חוסר שיפוט ותובנה, התקפי זעם ואלימות ומביאה את החולה למצב של חוסר ישע ותלות מלאה בזולת. טיפול תרופתי של רופא פסיכוגריאטר יכול לסייע ולהאט בהחמרת המחלה. כמו כן יכול רופא זה להמליץ על פתרונות נוספים כמו בית אבות או מטפל סיעודי.
- דמנציה: שם כולל למגוון מחלות שהמשותף להן הוא איבוד הולך ומחמיר של יכולות קוגניטיביות והן פוגעות בעיקר בקשישים (אלצהיימר היא אחת ממחלות הדמנציה). רופא פסיכוגריאטר יכול לאבחן האם מדובר בדמנציה או בתופעות הנובעות מבעיות אחרות (למשל: שימוש בתרופות לא נכונות, טראומה וכדומה).
- בעיות פסיכיאטריות הקשורות לגיל הזקנה: בגיל הזקנה, כבכל גיל, עלולות להתעורר בעיות פסיכיאטריות שונות. אחת מהנפוצות ביותר בגיל זה היא דיכאון גיל הזקנה. קשישים רבים ועקב תהליכים פיזיולוגיים או אירועי חיים טראומטיים (כגון התאלמנות), עלולים להיקלע למשבר שמוביל לדיכאון.
לעתים עלולים קרובי המשפחה לפרש בצורה שגויה את התנהגות הקשיש ולמנוע מהקשיש את העזרה המתאימה למצבו. בנוסף, דיכאון של גיל הזקנה עלול להיות מסוכן מאחר והוא טומן בחובו סכנת אובדנות. במקרים אלה חשוב ביותר לפנות לרופא פסיכוגריאטר שידע לאבחן בדיוק באיזו בעיה מדובר ומה הטיפול היעיל ביותר שישפר את מצבו של הקשיש לאין שיעור.
הליך הטיפול
- אבחון: הרופא פוגש בחולה ושומע את תלונותיו או את תלונות בני המשפחה ולאחר מכן, על ידי עריכת מבחנים או תשאול, בודק את החולה. יש מקרים בהם האבחון כולל גם בדיקות פיזיולוגיות ואחרות.
- קביעת אבחנה: עם קבלת האינפורמציה מתהליך הבדיקות והתשאול, קובע הרופא את אבחנתו באשר למחלה ממנה הקשיש סובל.
- טיפול: הרופא הפסיכוגריאטר מתאים לקשיש את הטיפול הטוב ביותר: טיפול תרופתי פסיכיאטרי, החלפת הטיפול התרופתי הקיים בטיפול תרופתי מתאים יותר וכו'.
- מעקב: לשם בדיקת יעילות הטיפול ובמידת הצורך התאמת טיפולים נוספים, ממשיך רופא פסיכוגריאטר להיפגש עם החולה המטופל ועוקב אחרי מצבו.